Актуелност Фројдове мисли

Актуелност Фројдове мисли

Жарко Требјешанин и С. Г. Марковић (ур.), Актуелност Фројдове мисли

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тематски зборник Актуелност Фројдове мисли подстакнут је излагањима и расправама с истоименог научног скупа одржаног 6. јуна 2016. на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Ово окупљање представљало је прилику да се обележи 160 година од рођења оца психоанализе, Сигмунда Фројда и да се анализира утицај његове теорије на мисаоне токове XX века. Тиме је настављен обичај успостављен поводом 150. годишњице Фројдовог рођења када је такође одржан скуп у Београду, у просторијама Ректората Универзитета у Београду, а 2010. објављен је и зборник радова с претходног скупа с 15 прилога. Поред Факултета политичких наука ову годишњицу је обележила и Универзитетска библиотека у Београду посебном изложбом о Фројду и Јунгу, као и посебним издањем у едицији Великани филозофских наука објављеним у сарадњи с Филозофским факултетом у Београду. Уз монографију је урађен и ЦеДе с библиографијом дела о Фројду и Јунгу из фондова Универзитетске библиотеке.

На научном скупу јуна 2016. године учествовало је 12 излагача: Исак Асиел, Филип Давид, проф. др Љубомир Ерић, проф. др Миланко Говедарица, проф. др Петар Јевремовић, академик Владета Јеротић, проф. др Гордана Јовановић, проф. др Слободан Г. Марковић, проф. ем. Вукашин Павловић, проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Чедомир Чупић и проф. др Ђуро Шушњић.

У овом тематском зборнику налази се једанаест радова подстакнутих излагањима и расправама на научном скупу. Они представљају настојање да се сагледа утицај Фројдове теорије на мисаоне токове XX века, али пружа и перспективе даљег утицаја психоанализе на сагледавање како менталних процеса човека, тако и људске културе, друштва и уметности.

Посебну захвалност дугујемо издавачима, Институту за европске студије и Информатици АД из Београда. Захвалност дугујемо Универзитетској библиотеци у Београду и њеном директору проф. др Александру Јеркову, као и издавачкој кући Досије студио на књигама које су поклоњене учесницима скупа.

Из напомене приређивача

 

Жарко Требјешанин и Слободан Г. Марковић (ур.), Актуелност Фројдове мисли, Институт за европске студије и Информатика АД, Београд, 2016.

Импресум

Tagged with: ,