15. септембар – Др Срђан Кораћ: “Некроетика и технолошка пурификација рата у 21. веку: деперсонализација убијања и постхеројско доба”

У среду, 15. септембра, са почетком у 12 часова, Институт за европске студије организује вебинар:

Др Срђан Кораћ

Некроетика и технолошка пурификација рата у 21. веку: деперсонализација убијања и постхеројско доба

Достигнућа Четврте индустријске револуције подстакла су крупне војно-технолошке промене у раном 21. веку, и то до те мере да се оправдано поставља питање да ли ће оне скупа преобразити онтологију рата. 

Захтев за делотворним и ефикасним спровођењем империјалних казнених експедиција широм глобалне периферије – мотивисаним минимализацијом сопствених људских жртава и одрживим вођењем ратних операција – чини полуаутономне и потпуно аутономне оружане системе оптималним борбеним оруђем. Дронификација и роботизација претварају борбена дејства у својеврсне аутоматизоване индустријске поступке из којих се лако уклања просоцијално понашање у виду емпатије и солидарности као сувишних „трошкова” војних операција. Утолико роботизација може да деперсонализује поступке убијања и претвори непријатељске војнике и цивиле у пуке објекте лишене моралне вредности. 

Сврха предавања је да постакне на дискусију о томе да ли је оператер дрона херој, антихерој или жртва, те да ли би роботи били идеални војници будућности.

Др Срђан Кораћ је виши научни сарадник на Институту политичких наука у Београду.

Предавање можете пратити преко Зум платформе, на овом линку.