19. новембар – мр Владимир Басенков: “Стање у Руској Православној Цркви (РПЦ) данас: анализа живота, заједница, проблеми и перспективе” и презентација књиге о зближавању РПЦ са једноверцима (православно староверство) “Траговима скривене Русије”

У петак, 19. новембра, са почетком у 16 часова, Институт за европске студије организује предавање:

мр Владимир Басенков

Стање у Руској Православној Цркви (РПЦ) данас: анализа живота, заједница, проблеми и перспективе

као и презентацију књиге истог аутора

Траговима скривене Русије

Предавање се одржава у Свечаној сали Института за европске студије, а може се пратити и преко апликације Зум, на линку:

https://us02web.zoom.us/j/89208597289?pwd=YjVFaHk3b0RYaXNldUtBMlB0KzFBUT09

Магистар теологије Владимир Басенков је писац, публициста докторант доктората, Светог Кирила и Методија при Московској епархији Руске православне цркве, директор је Симбирског епархијског Центра за староруску богослужбену традицију, председник је савета Успенске једноверске општине Симбирска, председник Центра за етнографске, теолошке и верске студије, уредник сајта “Скривена Русија”, заменик главног уредника интернет портала “О Србији на руском”. Басенков је и члан Међународног центра за православна истраживања (у Нишу). Између осталих објављује чланке на порталима као што су REGNUM, Православни живот, Jesus Portal, Руска народна линија итд.

Од 2018. до данас бави се експедицијама обилазака заједница једновераца по читавој Русији. У контакту је и са свим заједницама Московске патријаршије, као и са заједницама Руске православне заграничне цркве.