28. април – Проф. др Дејвид Л. Дисенбери: “War and the Fate of Europe: Exploring the Underground Writings of Jan Patočka”

У четвртак, 28. априла, са почетком у 12 часова, Институт за европске студије организује предавање:

Проф. др Дејвид Л. Дисенбери

War and the Fate of Europe: Exploring the Underground Writings of Jan Patočka

У последњем од својих Јеретичких есеја (Праг, 1975), чешки филозоф Јан Паточка пита шта је била „та страшна воља која је годинама терала милионе људи у огњену пећ”? Он мисли на Први светски рат, „монументални auto-da-fé” који је довео, кошмарно, до Другог светског рата – и на крају, до онога што он назива „дефинитивним колапсом Европе”. Његов основни закључак је да Европа није успела да схвати „вољу за рат“, јер то није феномен онога што он назива „даном“. Европска филозофија мора да се суочи са реалношћу људске „ноћи“. Рационално је поштовати границе рационалног у људском животу, а Паточка није уверен да су их послератни Европљани толико поштовали – или могли, пошто су имали прогресивну филозофију историје коју његови јеретички есеји настоје да исправе.

Проф. др Дејвид Лојд Дисенбери је филозоф и историчар идеја, чије књиге укључују Невиност Понтија Пилата и Платонска законодавства. Гостујући сарадник на Дунавском институту у Будимпешти и гостујући професор на Универзитету Еттвеш Лоранд, пише за Књижевни додатак листа Тајмс (Лондон), Ла Летура (Милано) и друге.

Предавање се може пратити уживо, као и преко апликације Зум, на линку:

https://us02web.zoom.us/j/84998928996?pwd=cHVRcFAyejl4TVBBOGh1ckY0eWNNdz09