28. јун – Пол Џулијан Вајндлинг: “Victims of Nazi Coerced Research: Identification and Compensation of Serbian/Yugoslav Victims”

НАПОМЕНА: Професор Вајндлинг ће одржати предавања по другачијем распореду него што је првобитно најављено. Распоред испод је ажуриран и важећи.

Институт за европске студије са задовољством најављује посету професора Оксфордског Брукс универзитета

Пола Џулијана Вајндлинга

Током гостовања у Србији, проф. др Вајндлинг ће одржати следећа предавања

 • Victims of Nazi Coerced Research: Identification and Compensation of Serbian/Yugoslav Victims
  Жртве изнуђених нацистичких истраживања: Идентификација и компензација српских/југословенских жртава
  28. јун 12:00 | Институт за европске студије, Београд
 • The Nazi Battle against Epidemics, 1933-45: Ideologies, Practices and Victims
  Нацистичка борба против епидемија, 1933-45: Идеологије, пракса и жртве
  29. јун 14:00 | Матица српска, Нови Сад

Друго предавање се може пратити и преко апликације Zoom, на линку:

https://us02web.zoom.us/j/81899038990?pwd=Vk1PeUI5ZXZ5YStkZUk1K1ZoY3FuUT09


Професор Вајндлинг је истраживач и професор историје медицине и аутор бројних познатих монографија и зборника радова као што су:

 • Victims and Survivors of Nazi Human Experiments: Science and Suffering in the Holocaust, London: Bloomsbury Academic, 2014.
 • John W. Thompson, Psychiatrist in the Shadow of the Holocaust, Rochester: University of Rochester Press, 2010.
 • Medicalising Borders: Selection, Containment and Quarantine since 1800, Manchester: Manchester University Press, 2021.

У периоду 1999-2004. био је члан Председничког комитета Друштва “Макс Планк” (Max-Panck-Gesellschaft) за историју Друштва “Кајзер Вилхелм” (Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft) у време националног социјализма; био је члан управног одбора пројекта Истраживачког савета за уметност и хуманистичке науке (AHRC) о немачким јеврејским избеглицама, као и управног одбора за историју Института Роберт Кох (Robert Koch-Institut). Тренутно је у саветодавном одбору пројекта Немачког друштва за психијатрију о психијатрима у Нацистичкој Немачкој, као и члан пројекта о историји Немачке Друштва Сећање, одговорност и будућност (EZV). Био је саветник Немачког истраживачког друштва (DFG), француског Националног центра за научна истраживања (CNRS), Швајцарског истраживачког савета, и других националних тела. Повереник је британског Савета за помоћ избеглим академцима (CARA).