29. јун – Eлиот Гавирија – Инке: порекло, поглед на свет и наслеђе човечанства

Институт за европске студије и Друштво хиспаниста Србије уз помоћ Фондације Анджеј Дембић (Пољска),

у оквиру програма Латиноамерички караван на Балкану,
у понедељак 29 јуна, од 12:00,

организују предавање:

др Елиот Гавирија (Перу)

Инке: порекло, поглед на свет и наслеђе човечанства

Трг Николе Пашића 11, 4. спрат, сала 136.

Ово предавање пружиће општи увид у порекло Инка, од пред-инка култура (5.000. г. п.н.е.) које су имале велики утицај на оно што се касније испоставило као култура Инка, до културе Инка као једне од најразвијенијих цивилизација која је живела у складу са природом, где је поштовање одређених принципа било важније од ега појединца и где су сви имали посао и могућност да напредују на друштвеној скали. Кроз андски поглед на свет предавач ће објаснити како је изгледало њихово схватање света и које су то биле њихове темељне вредности. Исто тако, омогућиће нам да разумемо како су Инке поштовале природу и каква је била андска религиозност. Коначно, указаће нам на огромну баштину коју су Инке оставиле човечанству, од припитомљавања кромпира, преко андских зрна или „суперхране“, до архитектуре и традиционалне медицине Инка.

Елиот Гавирија је перуански правник и дипломата. Тренутно врши функцију министра саветника (Ministro Consejero). Служио је у амбасадама Перуа у Италији, Србији, Румунији, Гани и у последње време у Генералном конзулату Перуа у Минхену. У амбасади Перуа у Београду радио је од 1999. до 2003. године. Мастер је и доктор међународног права. Неколико година радио је као универзитетски професор и написао бројне чланке објављене у перуанској штампи.

У оквиру истог циклуса током јула ће бити одржани и промоција књиге Рајка Петровића о Политичким идеологијама у Латинској Америци као и разговор о делу недавно преминулог доајена Триве Инђића. Коначно крајем јула биће одржана традиционална летња школа Латиноамеричких студија.