Дарко Танасковић, “Пусто турско”, Информатика АД, Институт за европске студије, Институт за политичко умрежавање, Београд 2021.

Дарко Танасковић, “Пусто турско”, Информатика АД, Институт за европске студије, Институт за политичко умрежавање, Београд 2021.

Из штампе је изашла књига ,,Пусто Турско”, чији је аутор академик Дарко Танасковић.
Књигу су објавили Институт за политичко умрежавање заједно са Институтом за европске студије и Информатиком АД Београд.
Врло садржајне рецензије су написали др Миша Ђурковић, др Саша Гајић и Војислав Лалић.

Академик Дарко Танасковић

У студији професора Танасковића сабрани су радови настали након објављивања првог издања књиге Неосманизам. У првом делу налази се неколико научних радова који су настајали поводом обележавања годишњице балканских ратова и Првог светског рата. У другом делу су дужи публицистички текстови који су настајали као реакција на одређене проводе и догађаје повезане са турском спољном или унутрашњом политиком. Све заједно даје један добар преглед унутрашње и спољнополитичке динамике Турске током деценије која је на измаку. Танасковић врло објективно указује на то да снагу Турске нимало не смемо потценити, што је и недавни рат у Нагорно Карабаху, односно Арцаху показао. У Танасковићевом фокусу је пре свега врло сложено деловање Турске на Балкану. Он добро уочава знатно промењен став и реторику након 2016, када долази до побољшања односа са Србијом и српским народом.

Мноштво заједничких речи, музичке традиције, туризам, инвестиције јесу ствари које нас повезују и на којима се заиста могу градити и добри будући односи. О свему томе аутор врло пажљиво и уравнотежено сведочи у овом раду. Најважнија порука је да се Турска мора озбиљно и детаљно пратити, да је она за нас врло важан чинилац који најпре треба разумети и проучити да би се затим градили реални односи и у обостраном интересу.