Драган Поповић, “Биоетика смрти. Утилитаризам и православље”, Институт за европске студије, Издавачка установа Епархије шумадијске “Каленић”, Београд 2022.

Драган Поповић, “Биоетика смрти. Утилитаризам и православље”, Институт за европске студије, Издавачка установа Епархије шумадијске “Каленић”, Београд 2022.

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, књига “Биоетика смрти. Утилитаризам и православље”, протонамесника Драгана Поповића, објављена је у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске “Каленић”.

Књигу, насталу као “резултат богословског трагања за одговорима на нимало лака и једноставна биоетичка питања у вези са трансплантацијама органа, као дела једне шире биоетичке области свршетка човековог живота”, аутор разврстава у три одвојене целине. “Бавећи се најпре проблемом претпостављене сагласности у контексту “теологије људских права”, а затим и питањем мождане смрти као политичко-идеолошког питања савременог, постмодернистичког света, посматраног из богословске перспективе и, на крају, испитивањем етике утилитаризма Питера Сингера чији принципи умногоме утврђују секуларну биоетику – са нарочитим освртом на свршетак човековог живота”, протонамесник Драган Поповић расуђивања на поменуте теме сматра изазовом упућеном “другачијим и/или допуњујућим мишљењима,у циљу дијалошког напредовања у истини која ће нас ослободити, не само од заблуда незнања већ и превара и лажи лукавога”.

Рецензенти књиге су проф. др Јован Бабић, протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић и др Миша Ђурковић.